De laatste tijd behoorlijk wat gebonden. Daarom werd het hoog tijd om een keertje te gaan proefvissen. Een goede tip van Marc leerde me dat zwart momenteel de kleur is die het goed doet. Zodat ik licht bepakt met slecht één hengel, de Back in Black articulated pike fly en een onthaaktang op pad ging.

Kraakhelder

Aangekomen bij een klein lokaal kanaaltje heerlijk aan het gooien. De Back in Black glijdt super door het water en ik ben dik tevreden. Doordat het water kraakhelder is kan ik zelfs zonder polariserende zonnebril iedere beweging goed volgen. Alles lijkt verlaten want ik zie zelfs geen aasvisje zwemmen. Ineens zie ik vanuit m’n ooghoeken een grote rug z’n toevlucht zoeken onder een roeibootje.

Proefvissen wordt gevecht.

M’n hart gaat wat sneller kloppen en na m’n lijn snel te hebben binnen gestript sta ik klaar om opnieuw uit te werpen. Alleen dit keer weet ik waar de snoek zich bevindt.
Door ruim voorbij de roeiboot te werpen heb ik alle tijd om me klaar te maken voor een eventuele aanval. Ik zie de Back in Black rustig door het water scheren bij iedere ruk aan de lijn. Wanneer deze vlak voor de roeiboot zwemt gebeurt het. Een grote bek vouwt zich met een enorme snelheid rond het aas. De haak wordt gezet en het gevecht begint. Deze dame geeft zich echter niet zomaar gewonnen. Vlak bij waar ik sta is een trap waardoor ik tot vlakbij het wateroppervlak kan komen. Hier kan ik de snoek goed landen.

Vol bewondering

Nadat ik de snoek in de kieuwgreep heb genomen snel een foto maken en onthaken. Ik hou de dikke dame nog even langs de hengel zodat ik bij thuiskomst ongeveer weet hoelang ze was. Dan hoor ik achter me een kinderstem zeggen “dat is een grote vis”. Wanneer ik me omdraai staat er een moeder met twee kleine kinderen vol bewondering te kijken. Ik doe twee stappen dichterbij zodat de kinderen dit prachtige dier eens van heel dichtbij kunnen bekijken. De verbaasde uitdrukking bij het zien van zoveel tanden spreekt boekdelen. Dan is het tijd de snoek weer terug te zetten. Na nog een vraag “Zwemt dat hier?”, geef ik nog wat uitleg over het onderwaterleven en zeg gedag.

Geslaagde proef

Nog blijer als dat ik al was keer ik huiswaarts. De Back in Black is goed bevonden. Dit stukje kunstaas werpt goed en blijft mooi in balans als het door het water wordt getrokken. Een mooie zijwaartse slag en bij een korte felle ruk ook een beetje naar boven en naar beneden.
De snoek heeft er ook een keurmerk aan gegeven in de vorm van een paar tand afdrukken. Gelukkig maak ik ze degelijk dus daar mag nog een flink aantal keren in gebeten worden.

En de snoek, die was ruim 90cm. Hoeveel in de negentig durf ik niet precies te zeggen. Had ik maar een meetlint mee moeten nemen. Maar ja, ik zou alleen even proefvissen om een vlieg te testen.