Eerder kon je al lezen over het tripje naar de bouwmarkt. Uit het daar aangetroffen kerstmateriaal ontstond de Kamataja tubefly. Afgelopen dagen was het tijd om deze big streamer te gaan proberen en dat resulteerde in een vreugde dansje aan de waterkant.

Missers

De eerste worpen die ik met een nieuwe vlieg doe zijn altijd heel dichtbij. Niet meer dan een meter of vier bij me vandaan. Hierbij houd ik de vlieg aan de oppervlakte zodat ik goed kan zien wat de beweging is en hoe het materiaal in het water reageert op het strippen.
Zo ook nu. In een helder kommetje gaat de eerste worp ongeveer drie meter uit de kant. Ik laat de vlieg even rusten tot deze begint te zinken.

De eerste strip laat zien dat de pulserende werking is zoals ik verwacht had. Nog een ruk aan de vliegenlijn wordt gevolgd door een enorme kolk. Hierbij schrik ik me bijna een hartaanval en wil te snel aanslaan. Dit is het laatste wat ik verwachte dus blijft het bij een misser.
In de korte tijd die me rest heb ik verderop nog een misser en verspeel ik dezelfde snoek nog een keer.

Kamataja jippie, jippie…………YEAH

Ik laat het dan ook voor wat het is en keer huiswaarts.
De volgende dag probeer ik het nog een keer. Dit keer met de wetenschap dat deze bouwmarkt vlieg in ieder geval reactie van de snoek mag verwachten.

Op een andere stek gooi ik de Kamataja in het water en sta ik door de ervaring van de vorige dag bij de eerste worp al helemaal op scherp. Alleen blijft nu een reactie uit. Echter bij de vijfde worp krijg ik een geweldige dreun. De streamer wordt met een flinke dosis agressie aangevallen en opgezogen. Na een korte maar spectaculaire dril ligt de snoek op de kant en kan ik een glimlach niet onderdrukken.

Conclusie

Onderweg naar huis werp ik nog een sloot af. Wederom mis ik een snoek twee keer maar bij de derde aanval is het raak. Ook deze aanbeet voelde hard en meedogenloos aan. Na de snoek op de foto te hebben gezet en te hebben onthaakt gaat deze snel terug het water in. En ik doe even een vreugdedansje aan de waterkant. Bouwmarkt materiaal werkt.

Doordat de flashabou wat groffer is dan het A-kwaliteit flashabou heeft het wat meer luchtweerstand tijdens het werpen. Dus wanneer ik grote afstanden wil gooien zal ik deze vlieg wellicht niet snel gebruiken. Door de wollen kop wordt de vlieg tijdens het strippen eerder afgeremd. Daarom is de zijwaartse slag ook niet optimaal en zijn korte felle rukken tijdens het binnen strippen de beste manier om met deze vlieg om te gaan.

Gezien de vangsten en missers is het een uitstekende vlieg. Goed geschikt voor gebruik vanaf de kant met name in niet al te grote sloten. Deze gaat zeker mee in de streamerdoos.